email

ptolemaiosa@yahoo.gr

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΧΑΤΖΗ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ.



Σάββατο 2 Μαιου 2009.


Λίγο μετά το μεσημέρι άλλη μια καλή ευκαιρία για κρασί και κουβέντα. Το σκηνικό περιλάμβανε πικάντικους μεζέδες με κυριάρχο του τραπεζιού το χωριάτικο λουκάνικο.

Επιτέλους ήρθε η ώρα που όλοι περιμέναμε, το Ξινόμαυρο (ερυθρό) Χατζή του 2005 ρέει στα ποτήρια μας. Δεν αργεί να τελειώσει και σειρά έχει τώρα ο Δαμασκηνός. Η ώρα περνάει και οι γνώμες σχεδόν συμφωνούν. Μιλάμε για δύο ποιοτικά κρασία με πιο "ευκολόπιοτο" τον Δαμασκηνό. Το Ξινόμαυρο Χατζή αν και αναμφισβήτητα ποιοτικό, αποδείχθηκε τραχύ με πολύ έντονη γεύση και δυνατό σχεδόν ακατάδεχτο χαρακτήρα


Ο "καπνιστός" Δαμασκηνός αποδείχθηκε γητευτής του ουρανίσκου, στρογγύλεψε την άγρια και επιθετική γεύση του προηγούμενου κρασιού και έκλεισε αρμονικά μια ακόμα σύναξη.


Λίγα λόγια για το : ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗ (απο το http://www.eovitsiou.gr/membersp.php?id=27#)


1ο χλμ. Αμυνταίου-Αγ. Παντελεήμονα, 53200 ΑμύνταιοΤηλ: 2386024215


Το 2000 ο Γιάννης Χατζής, χημικός μηχανικός, επιστρέφει στις ρίζες της οικογενειακής του παράδοσης κατασκευάζοντας Οινοποιείο στη θέση όπου βρισκόταν μέχρι το 1972 το τελευταίο αμπέλι της οικογένειας Χατζή.Το Οινοποιείο, σύγχρονο, δυναμικότητας 700 εκατόλιτρων, επεξεργάζεται σταφύλια από ιδιόκτητα αμπέλια καθώς και συνεργατών από την ζώνη ΟΠΑΠ Αμύνταιο από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Syrah και Riesling Η φιλοσοφία του οινοποιείου είναι η προτίμηση στις ελληνικές ποικιλίες με έμφαση στις τoπικές (Ξινόμαυρο). Στόχος του οινοποιείου είναι η ανάδειξη του terroir της περιοχής και ιδίως του Ξινόμαυρου
Τα προϊόντα του Οινοποιείου Χατζή είναι:Α. Οίνοι Ονομασίας Προελεύσεως Αμύνταιο• Ερυθρός -XINOMAVRO • KELINOS• ΡοζέΒ. Λευκοί Τοπικοί Οίνοι Φλωρίνης • Blanc de Noir • RieslingΓ. Ερυθρός μακεδονικός τοπικός• SYRAH (+5-15% XINOMAVRO)

Πληροφορίες για το κρασί "Δαμασκηνός" :